fbpx


osnovna in višja raven pouka bas kitare

Učenje bas kitare

NAUČITE SE IGRATI BAS KITARO!

PROGRAM bas kitara

Tovrsten pouk je namenjen vsem, ki se želijo naučiti osnovnih ali zahtevnejših oblik igranja bas kitare.
Želite tudi vi igrati bas kitaro? Vabljeni v glasbeno šolo Takt Ars Maribor.

Poučevanje bas kitare poteka individualno,
na željo učencev ali staršev pa lahko tudi v paru.

OSNOVNA RAVEN

Osnovna raven pouka bas kitare vključuje:

 • spoznavanje osnovnih tonov na vratu bas kitare, osnovnih tehnik igranja (igranje s prsti, osnovna slap tehnika) kot tudi različnih ritmov in vzorcev bas linij v rock, heavy metal, pop, blues in jazz glasbi
 • spoznavanje in učenje osnov bas kitare preko skladb rock skupin (Led Zeppelin, Beatles, Deep Purple, Pink Floyd, Jimi Hendrix, Rage Against the Machine, Red Hot Chili Peppers, Green Day, Dire Straits, Eric Clapton, Santana …)

VIŠJA RAVEN

Višja raven pouka bas kitare vključuje:

 • spoznavanje osnovnih lestvic za soliranje na bas kitari
 • spoznavanje zahtevnejših tehnik igranja (igranje s tremi prsti desne roke, zahtevnejše slap tehnik, tapping, …) kot tudi zahtevnejših ritmov v rock glasbi
  spoznavanje zahtevnejših lestvic in pristopov za soliranje (durove lestvice, trozvoki, arpeggios …)
 • spoznavanje slogov igranja velikanov bas kitare, kot so Jaco Pastorius, Victor Wooten, Marcus Miller, Victor Bailey, Jeff Berlin …
 • spoznavanje in učenje težjih skladb in solotov iz zgodovine rocka (Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Jimi Hendrix, Red Hot Chili Peppers, Dire Straits, Eric Clapton, Santana, The Eagles …).

Kako poteka pouk?

V naši glasbeni šoli ponujamo dve vrsti pouka – individualni in skupinski pouk.

Skupinski pouk

Skupinski pouk poteka enkrat tedensko po 45 minut v skupinah (2 – 4 učenci). Na primer, za učenje kitare se skupine sestavijo po strokovni oceni mentorja, tako da skupino sestavljajo učenci približno iste starosti, približno istega znanja in približno istih interesov (na primer, skupina 3 kitaristov začetnikov starosti 11-12 let, ki želijo igrati rock, metal ali drugo zvrst glasbe…). Program pouka za skupino se tako pripravi za šolsko leto glede na naslednje dejavnike – starost, znanje in interesi.

Individualni pouk

Pri individualnem pouku ločimo tri vrste pouka:

 • enkrat tedensko 45 minut,
 • enkrat tedensko 60 minut,
 • dvakrat tedensko 30 minut.

Individualni pouk je nekoliko bolj intenzivno naravnan, saj se lahko mentor v celoti posveti samo enemu učencu in njegovemu glasbenemu razvoju. Individualni pouk se v celoti pripravi za posameznika ter glede na njegovo znanje, starost in interese.

Naši mentorji

MENTOR

Samo Šalamon

Samo Šalamon

Glavni mentor v glasbeni šoli Takt Ars Maribor, Samo Šalamon, je po mnenju svetovnih kritikov eden najbolj zanimivih jazz kitaristov in komponistov mlajše generacije, ki so se v zadnjih letih pojavili na svetovni jazz sceni. Med drugim ga je enciklopedija Penguin Guide to Jazz uvrstila med najboljše komponiste v jazzu na svetu, ugledna ameriška revija Guitar Player pa med 10 najboljših mlajših kitaristov na svetu.

Prestižna angleška založba Penguin Books je leta 2010 uvrstila ploščo Sama Šalamona z naslovom Ornethology med 1001 najboljših plošč v zgodovini jazz glasbe! Samo Šalamon je edini slovenski glasbenik, ki mu je to uspelo!

MENTOR

Vasja Bajde

Vasja Bajde

Vasja Bajde je že več let eden najboljših slovenskih rock kitaristov. V svoji dolgi glasbeni karieri je bil član številnih uspešnih pop, rock in hard rock skupin, kot so Dweal, Omet odpada, Siti Hlapci, Shit Happens, Projekt Krokar, itd. S skupino Dweal je leta 2009 tudi izdal izjemno uspešno ploščo Fate By Coincidence, ki jo je skupina predstavila na številnih turnejah in koncertih v Sloveniji in tujini. Igral je na številnih priznanih festivalih (Exit, Rock Otočec, Festival Lent, itd.) in delil oder s svetovno uveljavljenimi skupinami, kot so Killswitch Engage, As I Lay Dying in My Dying Bride. Njegova trenutno aktualna zasedba je Projekt Krokar, ki je v fazi snemanja prvenca z eminentnimi gosti, kot so Marko Zorec, Samo Šalamon, Gregor Jančič, Matjaž Goričan in drugi.

MENTOR

Urban Kolarič

Urban Kolarič

Urban Kolarič, sicer bivši učenec glasbene šole Takt Ars, je eden najboljših mlajših slovenskih rock/metal /prog kitaristov pri nas, kar so potrdile številne komisije in tekmovanja, saj je bil razglašen za najboljšega kitarista Šourocka 2017, hkrati pa zmagovalec Kitariade 2017. Sicer je član zasedbe Apoptosis, za katero tudi piše glasbo, sodeloval pa je s številnimi glasbenimi in projekti (Takt Ars Guitar Orchestra, Black Diamond, Vasko Atanasovski, Achille Succi…).

MENTOR

Jure Gračner

Jure Gračner

Jure Gračner, tudi bivši učenec glasbene šole Takt Ars, je eden zanimivih in kreativnih mlajših slovenskih rock/prog kitaristov pri nas. Je (so)avtor glasbe in kitarist priljubljene mariborske rock skupine Liburoa, sicer pa že več let član Takt Ars kitarskega orkestra.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke